Merkezi Sınav Puanı:

20.04.2026 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği Madde 5'e göre başvuru değerlendirmesinde ALES puanının değeri 55'ten, ağırlığı ise %50'den az olamaz.

Savunma Teknolojileri Disiplinlerarası Doktora Programı için İTÜ Senato Kararı ile belirlenen asgari ALES Sayısal puanı 70'tir.

GRE Quantitative sınavının ALES Sayısal eşdeğerliği mevcuttur. Yeni sistemde 153, eski sistemde 675 puan başvuru için asgari GRE Quantitative puanlarıdır.


Yüksek Lisans Mezuniyet Not Ortalaması:

Başvuru için en az 3.00/4 ya da eşdeğeri olarak 76.66/100 yüksek lisans mezuniyet ortalaması kabul edilir.


Lisanstan Doktoraya Başvuru için Mezuniyet Not Ortalaması:

Başvuru için en az 3.5/4 ya da eşdeğeri olarak 88.33/100 lisans mezuniyet ortalaması kabul edilir.


Mezun Olunan Yüksek Lisans Programı:

Savunma Teknolojileri Disiplinlerarası Doktora Programı'na başvurunuzun kabul edilebilmesi için sahip olmanız gereken dört yıllık lisans dereceleri altta listelenmiştir.

  • Savunma Teknolojileri
  • Temel Bilimler
  • Havacılık / Uzay Bilimleri
  • Mühendislik Bilimleri
  • Bilgisayar Bilimleri


Zorunlu Belgeler:

Başvurunuzun devamında mülakata kabul edilmeniz ve mülakata katılmanız için burada listelenen zorunlu belgeleri başvuru esnasında mutlaka teslim etmiş olmalısınız. İTÜ başvuru sisteminin (ilgili portalın) bu belgeleri istememiş olması durumunda, savunma@itu.edu.tr eposta adresine belgelerin ulaştırılması sizin sorumluluğunuzdadır. Portala yüklenmemesi, belgelerin gerekmediği anlamına gelmez.

  1. Tez danışmanı olarak Savunma Teknolojileri Disiplinlerarası Doktora Program Akademik Kurulu'na dahil bir öğretim üyesinden kabul aldığını gösterir Doktora Danışmanlığa Kabul Mektubu.
  2. Kapalı zarfta ya da referansın kendisi tarafından elektronik olarak iletilen, en az biri akademik olmak üzere toplam en az iki referans mektubu.
  3. Geçmiş akademik ve/veya endüstriyel teknik çalışmaları ile varsa yayın listesini içeren özgeçmiş.
  4. Savunma Teknolojileri alanında yapacağı tez çalışma konusunu ve planını içeren niyet mektubu.
  5. Mezun olduğu yüksek lisans programında yapmış olduğu tezinin elektronik bir kopyası.

Referans mektubu ile ilgili önemli not: Referans mektubu başvuru evrakının en önemli bileşenlerindendir. Akademik referans mektubu, yalnızca referans verenin akademik kimliğe sahip olmasını değil, adayın akademik geçmişinin bir kısmına tanık olmasını gerektirir. Akademik referans, adayın geçmiş akademik hayatındaki ders, proje, yayın, tez vb. çalışmaları hakkında olup, referans verenin bu çalışmalarda sorumlu kişi olmasını gerektirir. Akademik olmayan referans mektubu ise adayın profesyonel hayatındaki çalışmalarına tanıklık etmiş ve bu çalışmalarda sorumluluğu bulunan bir kişi tarafından verilmiş olmalıdır. Eposta ile iletilen mektubun geçerli olması için mutlaka referans tarafından gönderilmiş olması gerekir.

Danışmanlığa kabul mektubu ile ilgili önemli not: Savunma Teknolojileri Disiplinlerarası Doktora Programı kesin bir şekilde, adayın öncelikle danışmanlığını kabul edecek Program Akademik Kurul Üyesi ile anlaşmış olması politikasını takip eder. Bu mektup, başvuru belgeleriniz arasında jüri tarafından ilk kontrol edilecek belgedir. Doktora Danışmanlığa Kabul Mektubu imzalanıp taranarak savunma@itu.edu.tr adresine gönderilmelidir.


İsteğe Bağlı Ek Belgeler:

Aşağıdaki belgeler jüri tarafından adayın daha doğru değerlendirmesine katkı sağlar. Zorunlu belge değillerdir.

  • Savunma sanayi ya da havacılık sektöründe çalışmış/çalışıyor ise faaliyet süresini gösterir işveren kurumlardan onaylı ya da e-devletten alınmış belge(ler).






Güncelleme Tarihi: 21.01.2025